Dienstverlening stad en sociaal huis vanaf 2017 altijd op afspraak

Vanaf 3 januari 2017 verloopt alle dienstverlening in het stadhuis en sociaal huis na afspraak. Bellen of langskomen om je afspraak te maken hoeft niet want je kan je afspraak voor 2017 zelf online maken op https://afspraken.geel.be.

Mensen zonder internettoegang kunnen een afspraak maken via 014 56 77 77.

Om producten af te halen of te kopen, hoef je in de meeste gevallen geen afspraak te maken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je vuilniszakken of een Geels halfuurtje wil kopen aan de onthaalbalie van het stadhuis. Ook om producten af te halen die je eerder hebt aangevraagd (bijvoorbeeld een reispaspoort of rijbewijs) hoef je geen afspraak te maken.

Als je je E-ID of Kids-ID komt afhalen, is een afspraak wel noodzakelijk.

Je kan via het digitaal loket op www.geel.be een aantal zaken elektronisch afhandelen. Het betreft documenten die je kan downloaden (bijv. aanvraagformulier evenement) en formulieren die je online kan invullen en versturen (bijv. aangifte adreswijziging, aanvragen attesten dienst burgerzaken).  meer info: onthaal, 014 56 77 77, info@geel.be

Flitscontroles in januari

In de maand januari flitsen de agenten van de politiezone Geel – Laakdal – Meerhout in Lebonstraat en in Rauwelkoven. Uiteraard zijn er ook nog op andere plaatsen snelheidscontroles. meer info: www.pzglm.be

Diensten lokaal bestuur vroeger dicht op 13 januari

Op vrijdag 13 januari zijn het stadhuis en het sociaal huis uitzonderlijk gesloten vanaf 15u.  Ook de bibliotheek, dienst toerisme, dienst jeugd en het Gasthuismuseum sluiten hun deuren om 15u.   Het zwembad is gesloten om 17.30u.  Het dienstencentrum Luysterbos is open met de gewone openingsuren.  meer info: dienst communicatie, 014 56 60 10, communicatie@geel.be

Op stap met de gids langs het Kempisch Kanaal

Op zondag 15 januari organiseert Toerisme Geel in samenwerking met De Geelse Gidsenbond de wandeling 'Van de eindeloze heide tot de malse weide'.

De tocht voert je langs het Kempisch Kanaal en de zandpaadjes van het voormalige Koninklijke Domein in de Oude Bleken.

Al wandelend verneem je wat termen zoals 'prisendeau', 'spijssloot' en 'waterbaas' betekenen.

Onderweg kom je personages uit het verleden tegen die je zelf vertellen hoe het er vroeger aan toe ging.

De gratis wandeling start om 14u aan de noordzijde van Sas 7 langs het Kempisch Kanaal.   dienst toerisme, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Cultuurcentrum de Werft presenteert ...

Maandag 16 januari: ClarOscuro in de Halle

ClarOscuro zijn vier gepassioneerde muzikanten die hun verschillende muzikale achtergronden versmelten tot één geheel waarin de meest uiteenlopende genres en instrumenten aan bod komen.

Uit die broeierige smeltkroes van jazz, klassiek, Latijns-Amerikaanse folklore en rock putten zij de elementen die voor hen van belang zijn voor hun composities.

Woensdag 18 januari: Richarken (voor kinderen +4 jaar) in cc de Werft

Elk kind stelt zich wel eens de vraag: "Wat zou ik doen als ik de baas was?"

Met de woordeloze voorstelling Richarken creëren de makers van Blauwhuis een bijzonder uitbundige speelplaats voor een jonge, onstuimige koning. Richarken - in een vrije bewerking naar Richard II van William Shakespeare - is dan ook een wereld vol spelplezier, humor, ontdekkingen en verrassingen, maar geleidelijk aan worden ook de gevaren van zijn grenzeloze macht blootgelegd: wat in het begin grappig oogt, wordt na een tijdje ook spannend en gevaarlijk. Is klein Richarken wel zo'n leuke jongen? Of lijkt dat alleen maar zo?

Donderdag 19 januari: Geachte, in cc de Werft

'Geachte,' is het verhaal en de analyse van een vrouw aan de zijkant van de maatschappij. Volgens sommigen onschadelijk gek, volgens anderen een heks die niet spreekt. De eenzaamheid en de woede die eruit volgt, is een persoonlijke creatie van Leen Roels en Benjamin Van Tourhout.

Vrijdag 20 januari: Rumours, 40 years in cc de Werft

Het is veertig jaar geleden dat de legendarische break-up-plaat Rumours het daglicht zag. Dit Fleetwood Mac album staat vol parels als Go your own way, Don't Stop en Dreams. Songs die één voor één in ons collectief geheugen gegrift staan.

Rumours, 40 Years neemt je mee terug in de tijd. Als een vlieg op de muur in The Record Plant, de legendarische studio in Sausalito, California, waar deze plaat eind jaren '70 werd opgenomen.

Zaterdag 21 januari: Monstermash in De Waai

We maken ons op voor een derde editie van Monstermash in de Waai. Een festivalavond voor rockers van allerlei pluimage met of zonder vetkuiven, omgeplooide jeanspijpen, petticoats en nog meer forties, fifties en sixties gerelateerd fraais!

Zijn van de partij: Mike Sanchez & The Portions, Barrence Whitfield, The Baboons en Wallaroos.

meer info: cc de Werft, 014 56 66 66, www.dewerft.be, info.dewerft@geel.be

Verzorging bomen in stadspark

Boomverzorgers klimmen vanaf maandag 16 januari in vijftien monumentale bomen van het stadspark om ze te verzorgen. Ze verwijderen dode takken en probleemtakken. Bij één boom wordt de kroon gereduceerd om problemen bij wind te vermijden. De verzorgers vellen een andere boom op 6 à 7 meter hoogte, zodat de boom nog een ecologische functie kan vervullen.

Voor de veiligheid is tijdens de werken de ingang van het stadspark aan de Stationsstraat afgesloten.

Ook het gedeelte rond de vijvers, van de gedenksteen tot de kiosk, is dan niet toegankelijk.

De duur van de boomverzorging hangt af van de weersomstandigheden. Als het vriest, gaan de werken op een later tijdstip door.

meer info: infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Sluiting bibliotheek

De bibliotheek is gesloten op vrijdag 13 januari om 15u en op woensdagnamiddag 18 januari. Ook donderdagvoormiddag 23 februari is de bib gesloten. Je kan er dan wel terecht in de namiddag van 14u tot 18u.

Inleveren kan je in de inleverbus buiten, de materialen worden verwerkt zodra de bib terug open gaat.  meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Huisregels leeskasteel bibliotheek :

2016 was een succesvol jaar voor het leeskasteel. Elke keer was het leeskasteel volzet. De bibmedewerkers en vrijwilligers doen hun uiterste best om in 2017 nog toffere onderwerpen en doe-activiteiten te bedenken.

De huisregels van het leeskasteel op een rijtje

Voor de verhaaltjes geldt in principe geen leeftijdsgrens en mag je altijd aansluiten. Je moet niet inschrijven voor de verhaaltjes.

Voor de doe-activiteit hanteren we een leeftijdsgrens. Enkel kinderen ouder dan de gevraagde minimumleeftijd kunnen hieraan deelnemen. Meestal ligt de grens op 4 of 6 jaar. Dit wordt duidelijk vermeld bij elke activiteit.

Ben je ingeschreven voor het leeskasteel, maar kan je onverwachts niet komen? Verwittig dan de bib.

De doe-activiteit is enkel voor de ingeschreven kindjes, zonder ouders. De mama's en papa's kunnen een koffietje drinken in het leescafé en mogen hun spruit om 11.30u weer ophalen.   bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Expo 'No, unless round is funny ...' :

Van zaterdag 21 januari tot en met zondag 26 maart stellen Jef Gysen en John Van Oers hun werken tentoon in de exporuimte van de Halle.

Gelenaar Jef Gysen ken je van het beeld De Grote Man, het beeld dat je kan bewonderen op het dakterras van de Halle.

Je kan de expo bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag telkens van 10u tot 17u. De toegangsprijs bedraagt 1 euro.

Je kan de expo ook bezoeken met de formule Kunst, Koffie en Koeken op donderdag 16 februari, zondag 19 februari, donderdag 23 maart en zondag 26 maart.

Na afloop van de rondleiding onder de vleugels van een deskundige, kan je in het café bijpraten met koffie en een koffiekoek.

Tijdig reserveren is de boodschap, het aantal plaatsen is immers beperkt.

De prijs voor Kunst, Koffie en Koeken bedraagt 6 euro, de vriendenprijs 5 euro.

meer info: cc de Werft, 014 56 66 66, info.dewerft@geel.be

Historische lezing door Yves Saerens

Zestien jaar lang schreef Yves Saerens aan zijn debuutroman 'De dwarsligger'.

Onder de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, pal in het midden, ligt een doodskist met het zeventiende-eeuwse skelet van een man. De archeologen die de overledene terugvonden, noemden hem 'de dwarsligger', omdat zijn kist als enige niet in de rij ligt.

Deze historische roman heeft twee verhaallijnen: het verhaal van de dwarsligger en dat van de gids die al zijn hele leven door 'de dwarsligger' gefascineerd is.

Op dinsdag 31 januari komt Yves Saerens naar de bibliotheek.

Hij neemt je mee door Antwerpen, achter de schermen van zijn eerste roman. Na de lezing kan je jouw exemplaar van het boek laten signeren en nog napraten bij een drankje.

De lezing begint om 20u en is gratis. Je kan inschrijven tot 31 januari.   bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Controleer de waterleiding bij vrieskou

Water zet uit wanneer het bevriest, waardoor leidingen, toestellen en watermeters kunnen barsten.

Ook tijdens het dooien komen waterlekken voor wanneer het water niet gelijkmatig ontdooit. Als je ziet dat de bevroren leiding al gebarsten is, wacht dan met ontdooien tot een sanitair installateur ter plaatse is om de herstelling uit te voeren.

Bevindt het lek zich op het gedeelte van het drinkwaterbedrijf (dit is vóór de watermeter) of is de watermeter zelf stukgevroren, contacteer dan het drinkwaterbedrijf.

Omdat niet alle lekken zichtbaar zijn, controleer je best regelmatig de stand van de watermeter. Stel je plots een hoog verbruik vast, ga dan op zoek naar de oorzaak.
Indien nergens in de woning water is, dan is waarschijnlijk de aansluiting bevroren.

Sluit eerst de hoofdkraan af. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met een haardroger, vertrekkende van het tappunt naar de hoofdkraan. Gebruik nooit een brander.

Pas op met leidingen in kunststof omwille van smeltgevaar. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer. Draai nadien de hoofdkraan slechts een beetje open, want er kunnen buizen gesprongen zijn en dan zit je met waterschade na ontdooiing.

Na controle kan de hoofdkraan volledig opengezet worden. Heb je een lek, sluit dan onmiddellijk de hoofdkraan terug af. Als de watermeter of de aansluiting buitenshuis bevroren is, roep je de hulp in van het drinkwaterbedrijf.  meer info: www.pidpa.be

E313 afgesloten voor plaatsing brug Grobbendonk :

Van zaterdag 21 januari om 2u 's morgens tot zondag 22 januari om 2u 's morgens wordt de E313, ter hoogte van de werken aan de snelwegbrug over de spoorlijn Lier-Herentals in Grobbendonk, volledig afgesloten in beide richtingen.

Het tijdelijk afsluiten van de snelweg is nodig voor het aanvoeren en plaatsen van de brugliggers.

Zowel het verkeer richting Antwerpen als richting Hasselt wordt gedurende 24 uur omgeleid via de E34 en de calamiteitenroutes.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Vlaams Verkeerscentrum verwachten zware hinder en raden iedereen aan om die dag de E313 te mijden en niet-noodzakelijke verplaatsingen via deze route indien mogelijk uit te stellen.

Tijdens de werken aan de brug is tijdelijk geen treinverkeer mogelijk op de onderliggende spoorlijn Lier-Herentals.

Het treinverkeer is onderbroken van zaterdag 21 januari 1.30u tot zondag 22 januari 18u.

Voor meer informatie over de hinder voor het treinverkeer kan je terecht op www.belgianrail.be.  meer info: https://wegenenverkeer.be/